Cadillac Foam Margarita: Ytterligare ett veganskt alternativ med hjälp av Aquafaba

Förra veckan provade jag att göra en Whiskey Sour med Aquafaba istället för äggvita. För de som inte var med förra veckan så är Aquafaba vätskan man får när man kokar kikärter (eller vattnet från konserven). Detta funkar perfekt som äggviteersättning i köket vid tillagning av t.ex. majonnäs eller marränger. Men också som cocktail foam.
Margarita:
4 cl Tequila (Blanco/Silver)
2 cl Cointreau
2 cl Citronjuice
2 cl Limejuice
2 cl Sockerlag (1:1)
 
Detta är inte vad jag skulle kalla ett klassiskt Margaritarecept. Men smakade fortfarande väldigt gott!
 
Cadillac Cocktail Foam: (för 1-2 cocktails)
1 cl Grand Marnier
2 cl Citronjuice
2 cl Aquafaba
1 Stänk Orange Bitters
 
Orginalreceptet använder äggvita istället, och i mindre volym jmf. med Grand Marnier. Receptet vill även ha Peach Bitters, men är väldigt svårt att få tag på i Sverige. Så nöjde mig med Orange Bitters. Men funkar bra utan bitters. Sist men viktigast är att orginalreceptet vill ha apelsinjuice. Jag försökte på flera sätt att göra detta receptet med apelsinjuice, men förgäves. Tillsist ökade jag mängden Aquafaba och både sänkte volymen juice och bytte till citron. Helt plötsligt så fick jag en jättefin fast och god skum. Något att försöka minnas inför framtida experiment!
 
För att göra cocktailen:
Fyll samtliga ingredienser i en isfylld shaker och skaka drinken kall. Sila sedan ner i ett cocktailglas/Margaritaglas.

För att göra Cadillac Foam:
Den "roliga metoden" är att hälla alla ingredienser i en gräddsifon, skaka och ladda med två patroner lustgas. Låt gärna stå på kylning en stund. Kan blandas redan kvällen innan.
Den enklare metoden är att hälla alla ingredienser i en shaker (utan is) och skaka kraftigt.
Häll sedan försiktigt ett tjockt lager cocktailfoam på drinken och servera.
Kan serveras med några flisor (svart) havssalt på skummet.
 
http://www.jeffreymorgenthaler.com/2007/margarita-with-cadillac-foam-and-sea-salt/
 
Upp