Alexander: Gin eller Brandy?
En Alexander är en traditionell cocktail från 1910-talet bestående av någon sprit, chokladlikör (Crème de Cacao) och grädde. Oftast är proportionerna 1:1:1, men alla tycker olika och recept med proportioner 1,5:1:1 och 2:1:1 förekommer också, även med half&half (alltså en gräddblandning beståendes av 50 % grädde och 50 % mjölk) istället för vispgrädde.
Ginversionen anses vara originalet och går ibland under det simpla namnet Alexander Cocktail. Dock är det Brandyversionen som ses som den mer populära. Så vilken smakar egentligen bäst?
Ginversionen anses vara originalet och går ibland under det simpla namnet Alexander Cocktail. Dock är det Brandyversionen som ses som den mer populära. Så vilken smakar egentligen bäst?
(Gin) Alexander:
3 cl Gin
3 cl Crème de Cacao
3 cl Grädde
3 cl Grädde
Brandy Alexander:
3 cl Brandy
3 cl Crème de Cacao3 cl Grädde
Båda versioner skakas med is och silas upp i cocktailglas. Den traditionella garneringen är riven muskotnöt, dock finns det många som gärna river lite choklad på istället.
Så vilken är godast? Ärligt talat så kan jag inte bestämma mig. Ginversionen kanske är något mer neutral än Brandyversionen. Men båda är väldigt goda.
