Fernet & Cola: På ett lite finare sätt
Sista fredagen i Fernet-Februari. Så tänker visa en specialare på Argentinas svar på Rom & Cola: Fernet & Cola, men lite mer fancy:
6 cl Coca-Cola-reducering
4,5 cl Fernet Branca
0,75 cl (0,5 msk) Citronjuice
Citrontwist för garnering
Coca-Cola-reducering görs genom att koka ner Coca-Cola till halva volymen och sen låta den svalna innan den används i drinken.
Kollar man på amerikanska recept för denna (jag hittar inget annat namn än bara "Fernet & Coke", men tydligen skapad av en Brad Thomas Parsons) så står det att man ska använda "Mexikansk Coca-Cola". Detta är för att den mexikanska är gjord på rörsocker och den amerikanska på isoglukos (high fructose corn syrup). Men i Sverige används socker från sockerbetor, vilket är samma sockertyp som rörsocker. Så smaken och effekten från svensk Coca Cola BORDE vara mycket mer lik den mexikanska än den amerikanska colan.
Blanda ingredienserna i en isfylld mixkanna och rör drinken kall. Placera en stor isbit i ett rocksglas, sila ner i glaset och garnera med en citrontwist.
Frisk drink med lagom Fernetsmak och sötma. Självklart väldigt lik en vanlig Fernet & Cola, men lite mer komplex skulle jag säga!
God, men inte speciellt märkvärdig. Också väldig smaksak, men jag ger den i alla fall en stark 3 av 5 🍸
