Fläderbärslikör: Fläder är mer än blommor

Här kommer ett recept på Fläderbärslikör, det lite mognare syskonet till Fläderblomslikör.
Det är väldigt lätt att göra, men kräver lite tålamod.
Men det är väldigt gott (och fläderbär innehåller visst mycket antioxidanter och C-vitamin) 😉
Receptet ger drygt 50 cl likör.

Fläderbärslikör:
200 g Fläderbär
100 g Strösocker
35 cl Vodka (alt Gin)
Skalet från ~1/4 Citron
 
Försök klippa ner bärklasarna så mycket som det går, så att det blir så lite stjälk som möjligt. Placera sedan bären i en glasburk med snäpplock, tillsätt socker och vodka. Hyvla bort några remsor citronskal från citronen med en potatisskalare och skär sedan bort så mycket av det vita som möjligt med en vass kniv. Placera citronskalet i burken, stäng och skaka om.
Ställ burken i ett skåp och skaka om den några gånger i veckan, de första 2-3 veckorna.
Låt sedan stå kvar i skåpet i 3 månader och skaka om lite då och då när du kommer ihåg.
Efter 3 månader är det dags att sila av bären och hälla upp likören på flaska.
Likören är nu klar att drickas, men den blir bara bättre med tiden.
 
Plockar man sina fläderbär i slutet på augusti så har man en fin fläderlikör klar tills jul.
 
Receptet är inspirerat av dessa två recept:
https://www.youtube.com/watch?v=t217qyji0qc
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/allotment/2011/sep/08/allotments-gardens1
 
 
 


Likördrinkar, gindrinkar, vodkadrinkar | |
Upp