Crème de Cassis: Svartvinbärslikör
Svartvinbärsbuskarna bakom lägenheten har varit fulla med bär i år. Så jag tänkte att jag skulle prova mig på att göra egen svartvinbärslikör, även kallat Crème de Cassis.
Det används bland annat till drinken Kir. Och ja, det är en riktig drink, och inte bara billigt, sött och lättdrucket vin i en händig plastflaska för utomhusfestande studenter.
Det används bland annat till drinken Kir. Och ja, det är en riktig drink, och inte bara billigt, sött och lättdrucket vin i en händig plastflaska för utomhusfestande studenter.
Vinbären här är precis på gränsen på att bli övermogna, så passa på att plocka dem så snart som möjligt! Man kan alltid lägga dem i frysen.
Jag hittade en hel del olika recept. Några med rödvin som bas, några med vodka. Med kryddning av kanel eller vanilj. Men jag bestämde mig för att jag ville ha en neutral, och relativt stark likör som bara ska smaka vinbär.
Jag hittade en hel del olika recept. Några med rödvin som bas, några med vodka. Med kryddning av kanel eller vanilj. Men jag bestämde mig för att jag ville ha en neutral, och relativt stark likör som bara ska smaka vinbär.
Crème de Cassis:
200 g Svarta vinbär
2 dl Vodka
1 dl Strösocker
(blev ca 27 cl likör, men anpassa efter mängden vinbär med samma andelar)
Lägg bär och socker i en burk, krossa dem så gott det går. Tillsätt sedan vodka och skaka om. Ställ i ett skåp och vänta två veckor. Skaka om lite då och då.
Räknade ut att likören borde ha en ungefärlig alkoholhalt på 28 %, vilket jag tycker är vettigt för en likör. Hade man använt rödvin hade den blivit väldigt svag, även om den kanske hade fått en fylligare smak.
