Julsnaps: Ett alternativ till Akvavit på julbordet

Eftersom nästa fredag är julafton så kommer nästa veckas "drink" redan nu. Det blir en julig snaps att ha till julbordet.
Julsnaps:
35 cl Brännvin Special (Jag tog dock gin)
2 sockerbitar (Jag tog 2 tsk honung)
1 Kanelstång
8 Kryddnejlikor
8 Kardemummakärnor
Apelsinskal

Ta alla ingredienser (utom apelsinskalet) och lägg i en burk. Låt stå i ett dygn, skär sedan en ~10 cm lång bit apelsinskal med en potatisskalare, och skär bort så mycket av det vita som möjligt. Lägg i burken och låt stå ett dygn till. Sedan är snapsen redo att silas och njutas av.

Även om den inte innehåller några kryddor som akvavit vanligtvis delar, så påminner ändå tonen av kryddningen om en akvavit. Främst känner man apelsin, sen skulle lag säga kanel, vilket även är den kryddan som känns mest på doften. Svårt att direkt känna smaken eller doften av nejlika och kardemumma. Men det smakar ju definitivt mer än apelsin och kanel. Smakerna gifter sig helt enkelt. Sötman är i högsta grad lagom. Detta var en av de bättre, och framför allt kryddigare snapsarna jag gjort från denna boken. Svårt att bedöma. Men om vi tar Skåne Akvavit som jämförelse så är denna lite sötare, och lite snällare. Så om man vill ha något starkt till julbordet, men inte gillar akvavit så rekommenderar jag denna starkt!

Receptet kommer från boken "Snaps * Brännvinskryddningar och matrecept"





gindrinkar, juldrinkar | |
Upp