Sloe Gin: Slånbärslikör

Jag har flera gånger gjort fläderbärslikör, och det inlägget har varit väldigt populärt här på bloggen. Nu tänkte jag bjuda på ett annat recept på likör att göra själv. Slånbärslikör, även kallat Sloe Gin.
Sloe Gin:
200 g Slånbär
100 g Strösocker
35 cl Gin

Traditionellt plockar man slånbär efter den första frosten. Då de innehåller mycket garvsyra, vilket ger en väldigt kärv och bitter smak. Men den bryts ner vid låga temperaturer.
Så, det enklaste är att plocka bären på hösten, och lägga dem i frysen någon dag.
Placera bären i en glasburk med snäpplock, tillsätt socker och gin, stäng och skaka om.
Ställ burken i ett skåp och skaka om den några gånger i veckan, de första 2-3 veckorna.
Låt sedan stå kvar i skåpet i 3 månader och skaka om lite då och då när du kommer ihåg.
Efter 3 månader är det dags att sila av bären och hälla upp likören på flaska.
Likören är nu klar att drickas, men den blir bara bättre med tiden.

Luktar väldigt gott. Smaken är fruktig och lite sträv. Svårt att förklara. Och inte provat en riktig Sloe Gin heller, så tyvärr inget att jämföra med. Men gott är det! Så har ni en slånbuske i närheten. Passa på att plocka lite slånbär till hösten och gör likör. Man kan också göra saft. Provade jag också, och blev väldigt gott det med. Men roligare med likör. Den kan man ju även njuta av under längre tid 😉

Jag baserade receptet på det för fläderbärslikören.




gindrinkar | |
Upp