Flaming Rosemary Gimlet: En komplex version av en simpel drink
Jag tycker det är kul när man hittar nya sätt som folk gör gamla klassiker på. Detta är en av dem. En Gimlet är i princip en Daiquiri där man bytt ut Rom mot Gin. Den kan antingen göras med färsk lime och sockerlag (då den skskas), eller med Rose's Limejuice (då den rörs). Båda är goda, men denna gång gör vi en variation på den skakade. Ingrediensen som kommer definiera denna version är fransk likör vid namn Chartreuse. Den har en väldigt komplex örtsmak så används sällan i stora mängder. Chartreuse finns i Systembolagets beställningssortiment, men den är inte direkt billig. Dock varar en flaska ofta rätt länge.
(Fun Fact: Likören har gett namn till den gröna och gula färgen vid namn chartreuse.)
Flaming Rosemary Gimlet:
4 cl Gin
2 cl Limejuice
2 cl Sockerlag (1:1)
2 Kvistar Rosmarin
1 tsk Grön Chartreuse
Skaka Gin, Lime och Sockerlag med is och ställ åt sidan. Ta ett värmetåligt rocksglas och placera en kvist Rosmarin i med Chartreause. Tänd eld på spriten och låt sprit och rosmarin brinna några sekunder. Släck sedan elden genom att sila ner den kalla drinken i glaset. Fyll på med ny is och garnera med en färsk kvist rosmarin.